Lelki problémák

Személyiségzavar

A személyiségzavarok (personopathia, personality disorder) gyakran látott kórképek a gyakorlatban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. 10 százalékának, a családorvosukhoz fordulók 20 százaléknak van valamilyen fokú és jellegű, diagnosztizálható személyiségzavara. 

Bővebben...

Céltalanság

Mint kineziológus, gyakran szembesülök azzal, mekkora fájdalmat jelent, ha valaki értelmetlennek éli meg az életét, ha képtelen megfogalmazni, miért érdemes felkelnie nap mit nap. 

Bővebben...


Trauma, vagy krízis?

A köznyelvben gyakran összekeverünk olyan pszichológiai fogalmakat, mint a trauma, krízis vagy gyász, pedig ezek különböző állapotokra utalnak. A közöttük lévő különbséget, már csak azért is fontos ismernünk, hogy megérthessük, mi húzódhat egy-egy lelki válságunk mögött.

Bővebben...

PTSD - a poszttraumás stressz szindróma

Mai világunkban egyre többen vannak olyanok, akik "hajlamosabbak" a poszttraumás stresszre. A gyengébb pszichés védekezőképességgel rendelkezők általában nehezebben kezelik a lelki nehézségeiket. A PTSD (poszttraumás stressz) kialakulásának kockázatát növeli a korábban átélt, pl. gyermekkori trauma megléte. 

Bővebben...

Epigenetika - a családi örökség

Az őseinktől továbbörökített, a saját életünkben megélt traumák és a társadalmi, közösséghez kapcsolódó információk, hitrendszerek összessége alkotja a pszichogenetikai hátterünket, amely meghatározza az életünk minőségét.  

Bővebben...Életközepi válság

Hamarosan...


Depresszió

Hamarosan...

Kiégés

Hamarosan...

Női problémák - párkapcsolat, munka, anyaság...

Hamarosan...